Přemohl mě nový druh prokrastinace. Podobně jako různé viry a bakterie mutují, když si na ně vytvoříme protilátky, tak i tenhle druh prokrastinace je v ledasčem zákeřnější a odolnější. To protože se tak rád maskuje za vzdělávání. Přece není nic špatného strávit několik hodin čtením článků a konzumací videí/podcastů, které jsou pro moje podnikání tak relevantní. Jak bych se jinak posunul dál? Když jsem po pěti hodinách konzumace zjistil, že jsem sice namotivovaný všemi možnými řečníky, ale práce mi furt stojí, řekl jsem si, že je něco špatně. 

Kvalitních informací (ještě pokud ovládáte angličtinu), je na internetu tolik, že byste potřebovali několik životů je všechny přečíst. Samotného mě vytáčí, kolik vzdělávacího materálu je možné získat zdarma, ale nebude na ně čas. Proto je nutné filtrovat. A vybírat si, co opravdu potřebujete, abyste neztráceli zbytečně čas a neužívali si falešný pocit, že pro sebe něco děláte. 

A když už jsme u toho. Jak poznáte, že se “sebevzděláváte” moc dlouho? 

Většinou tak, že vás to samotné někde podvědomě přestane bavit. Ale vy pokračujete dál, protože víte, že byste se jinak museli věnovat úkolu, kterému se věnovat třeba zase tolik nechcete. 

Sledujte datum 

Čím akuálnější daná informace je, tím lépe. Obzvlášť to platí o nestálých oborech, které se neustále mění, třeba marketing nebo politika. Pokud je zpráva několik let stará, víte, že už nestojí za vaši pozornost. Jedině zevrubné analýzy obstojí zkoušku času.

Nečtěte anonymní autory

Zárukou kvality by měli být prověření autoři. Tedy ti, kteří se neschovávají za značku webové stránky, pro kterou obsah vznikal. Čím víc o autorovi obsahu víte, tím spíš si můžete zjistit, jestli pro vás jeho obsah bude přínosný a jestli stojí za váš čas. Pokud ne, existují mnozí jiní, kteří mezeru jistě dokážou vyplnit. 

Přeskakujte clickbaity 

Zaručená pravda! Tohle vás dostane! Smrt v přímém přenosu! Ještě nikdy jsem se z podobných článků/videí nedozvěděl nic než potvrzení, že titulek je lež a nadsazuje hodnotu obsahu. Tím, že působí na specifickou část mozku, tak vás podvědomě nutí kliknout. A proto výraz clickbait. (Bait = past.) Vyvinout si vůči podobným článkům imunitu je těžké, ale za tu svobodu to stojí. 

Ukládejte na později 

Tohle mi funguje perfektně. Všem doporučuji aplikaci Instapaper, která funguje jako mobilní, tabletová i webová aplikace a umí ukládat články na později přímo z webového prohlížeče. Umí to i s videi. Pokud se k obsahu, který si uložíte, ani po třech či čtyřech měsících nevrátíte, měli byste ho vyhodit. Evidentně už pro vás není zajímavý ani přínosný. Instapaper by mi měl čas brát, ale ve výsledku mi ho naopak vrací. 

Nechci říkat, že by se lidé neměli vzdělávat. Spíš hledat tenkou linii mezi vzděláváním a prokrastinací. Maskuje se totiž stále obratněji. 

Author

admin