Nedávno jsme u nás zavedli novou věc. Co jsem se koukal, tak nemá obdoby, byť různých seminářů a workshopů se pořádá pět na každou pražskou zasedačku. V následujícím článku bych ale chtěl popsat ne to, jak skvělé Videosnídaně jsou, ale jak jsou na tom tuzemští podnikatelé z malých firem a jejich schopnosti prezentace vlastního produktu. 

Vzniklo to úplnou náhodou. Bavili jsme se s naším kamaremanem o tom, co bychom mohli ještě přinést nad rámec podcastů a další autorské tvorby, na které si v agentuře zakládáme. A vznikl spojit nápad s pořádáním snídaní a s točením videa. Dávalo to smysl a lidé měli zájem, takže jsme u toho vydrželi doteď. Ale to není podstatné. Daleko důležitější je pozorovat, jak jsou na tom čeští podnikatelé a obchodníci ve chvíli, kdy mají pod tlakem prezentovat svoji službu nebo firmu, kterou zastupují. 

A výsledek? Jsou na tom dost dobře. Videosnídaně vás má cíleně dostat pod tlak. Lidé sem přichází s tím, že vědí, že budou vystupovat z komfortní zóny a za to si zaslouží můj obdiv. Ano, dají si jídlo a poklábosí s ostatními, ale stejně vědí, že budou muset předvést výkon. A tím je na kameru, ve studiu, nassvícení a oportovaní klopovým mikrofonem, představit svou službu. Cílem je mít prodejní video, které nahradí standardizované nabídky a propozice, které stejně nikdo nečte. Když vás můžu vidět přes obrazovku tváří v tvář, je vyšší šance, že vás zaujmu. Taková je premisa celé akce. 

Měl jsem zpočátku velké obavy. Lidé se tvářili stydlivě, pronášeli výhružné zprávy ve stylu: “Tam (před kameru) mě nikdo nedostane” nebo “Do čeho já se to zas pustil/a”. Říkal jsem si, že dvě hodiny na takovou akci je málo a že se z toho radši měl udělat celodenní workshop. Ale není to tak. Jestli se něco potvrdilo, tak je to stále ještě jakási vrozená stydlivost, kterou v sobě máme zakódovanou. Není těžké se dopídit toho, kdo ji denodenně po 40 let zaséval do našich životů. Totalita se na sebeprezentaci a sebevědomí lidí podepsala výrazně, ať už ji prožili sami nebo k jejímu konci zplodili potomky. Co je ale daleko veselejší: jakmile ze sebe tuhle masku lidé shodí, prezentují se skvěle. 

Umí mluvit o své službě poutavě a s nadšením. Stačí je trochu vést a předvedou naprosto sebevědomý výkon. Mám z Videosnídaně radost už jenom proto, že pomáhá odbourávat to naše neustálé podceňování se. 

Author

admin