Máte podnikání a jste na něj sami. To je dobře. Jste freelancer a děláte na volné noze. Už jen to vás odlišuje od spousty dalších “falešných” freelancerů, které pro firmy pracují na plný úvazek, ale de facto na IČO. Pokud mezi takové nepatříte a “jedete si to svoje”, pak se ale musíte vypořádat s množstvím různých nástrah. Nejen 

Jste na to sami 

Spousta lidí odchází dělat na sebe s vidinou toho, že konečně budou vlastními pány svého času. A ono to tak skutečně je. Jenže realita zdaleka není tolik sexy, jak vám mohou někteří motivační spíkři tlouct do hlavy. Odvrácenou stranou mince je totiž fakt, že absence jakéhokoliv dohledu je poměrně depresivní. Kdo vám zhodnotí váš nový nápad? Kdo vám nastaví deadline? Najednou tu není žádný šéf, co vám stojí za zády. 

Na druhou stranu existují možnosti, jak si výše zmíněné nechat suplovat a naopak to učinit o mnoho příjemnější. Jednou z věcí může být začít navštěvovat podnikatelský klub nebo nějaký mastermind, kde se lidé pravidelně potkávají a mohou spolu řešit své projekty. Je to zároveň skvělá příležitost pro ty z vás, co nosíte v hlavě revoluční myšlenku a chcete si ověřit, jak na ni budou lidé reagovat. Pokud se vám nechce být členy klubu, můžete prostě čas od času některé další freelancery pozvat na kafe. Princip je stejný. A abyste neztratili nadhled (který stejně ztratíte), je dobré mít nad sebou mentora, který si prošel podobnou cestu jako vy a může vám být nápomocen v hledání nových příležitostí a vylepšování produktu. 

Spravujete si vlastní finance 

Začíná to komunikací s úřady, vybíráním datových schránek a končí třeba až podáváním kontrolních hlášení, účetnictvím a podobně. I na volné noze to může být poměrně dost nepříjemné z hlediska kontroly vlastních financí. Pokud se vám bude obratově dařit, poroste i vaše zodpovědnost vůči úřadům. 

Má to ale i dobrou zprávu. Naučíte se věci, které byste se jinak nenaučili. A získáte základy znalostí, které vám pomohou s komunikací s externisty, které doporučuji najmout. Ať už to je účetní nebo daňový poradce. Z hlediska investic a dalšího rozvoje se hodí sejít i s kvalitním investičním poradcem. 

Time management může být zničující

Už v úvodu padlo, že najednou nemáte nad sebou nikoho, s kým byste mohli řešit vaši denní nálož úkolů. Místo toho musíte začít velmi efektivně pracovat s vlastním time managementem. Pomůže třeba jasně si vyčlenit pro určité úkoly bloky. Tedy třeba budete vědět, že v pondělí dopoledne se budete věnovat administrativě. A v úterý odpoledne třeba klientské práci. To by mělo působit blahodárně na váš to-do list, který přestane být strašákem a začne být pomocníkem. 

Author

admin