3 minuty čtení

Máte vytyčený cíl. Vidíte celebrity, které toho cíle dosáhly a jsou v něm nejlepší. Přirozeně jim trochu závidíte a říkáte si, že byste chtěli být jako oni. Ideálně hned. Za týden je pozdě. Ale to je chyba, protože k tomu, abyste se dostali na vrchol, nemusíte být nejlepší hned. Ani to od vás nikdo nečeká. Prostě jen nepřetávejte. Tady jsou tipy, jak na to. 

3 klíčové informace:

  • Nezaměřujte se na cíle, ale na návyky
  • Začněte s málem 
  • Připravte se hrát dlouhodobou hru. Vyjde to 

Legendární americký spisovatel Zig Ziglar jednou napsal: “Nemusíte být nejlepší, abyste mohli začít. Musíte začít, abyste mohli být skvělí.” A to je v jedné větě všechno. Dá se totiž vztáhnout na cokoliv, čeho se aktuálně snažíte dosáhnout. Třeba jste si řekli, že do tří měsíců přestanete kouřit. Nebo že do půl roku na Instagramu rozšíříte základnu svých followerů o padesát procent. Nebo že za rok zvýší vaše firma obrat o dva miliony korun. Tedy že vybudujete bohatství. Pokud se budete soustředit čistě jen na cíl, málokdy se vám ho povede dosáhnout. Koukněte na to z jiného úhlu. Klíčové jsou totiž návyky.

Řekněme, že se snažíte zhubnout. Vašim cílem je být o dvacet kilo lehčí. Co se stane, když se budete soustředit na tohle (poměrně velké) číslo? Nejspíš nic. Co se stane, když se budete soustředit na správný návyk? Začnete jíst zdravě. A vedlejším produktem bude, že začnete hubnout. Návyk si nevybudujete hned. Je to dlouhodobý proces a je na každém z nás, jak rychle se vám ho povede adaptovat. Nejjednodušší cesta je začít po krůčcích.

Cíl zhubnout 20 kilo zní v našich hlavách skvěle. Cítíme se výjimečně, že jsme do ní dokázali takový závazek vůbec dostat. Jenže to nedopadne dobře. Místo toho začněte v malém. Mozek se tolik nelekne a bude pro vás daleko snažší cíl skutečně dodržet. Co takhle první měsíc zhubnout dvě kila? Mít o sedm procent víc followerů? Zvýšit obrat firmy o sto tisíc? Naučte se splnit malý cíl. Ten vás totiž přiměje změnit své dosavadní návyky. Tím, jak se budou postupně měnit (dva večery v týdnu prostě ještě skončíte s pizzou v ústech), se budete měnit i vy. A další měsíc díky tomu zhubnete ne dvě kila, ale pět. Najednou pracujete s vidinou dlouhodobého výsledku a během cesty se postupně proměňujete. Začínáte s málem, nejste v tom nejlepší, ale nejlepšími se postupně stáváte. 

Dlouhodobá hra je složitější, nevydrží ji každý, ale výsledky se vždycky dostaví. Prostě přijdou, protože když na nich efektivně pracujete, je nemožné, aby nepřišly. Nevydrží to ale každý. Co vy? 

Author

admin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.